Κυριότερες ξενικές φυλές προβάτων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η φυλή Assaf

Φυλή Assaf

Το πρόβατο Assaf είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Ισραηλιτικού γαλακτοπαραγωγικού προβάτου Awassi. Το 1955, ερευνητές του οργανισμού Γεωργικής έρευνας του Ισραήλ ξεκίνησαν την γενετική βελτίωση του Awassi. Διαπιστώθηκε τελικά οτι ο καλύτερος αιματολογικός συνδιασμός είναι 3/8 East Friesland και 5/8 Awassi. Οι περισσότεροι Ισραηλίτες αιγοπροβατοτρόφοι έχουν υιοθετήσει το Assaf όχι μόνο γιατί θεωρείται ως το κορυφαίο γαλακτοπαραγωγικό πρόβατο, αλλά και γιατί αποτελεί άριστο παραγωγό του Μουτόν.

Το Assaf [1] παρουσιάζει πολυδυμία 3 αρνιά στα δύο χρόνια και παράγει κατά μέσο όρο 500 λίτρα γάλακτος στις 210 μέρες γαλακτικής περιόδου, με 7,5% λιπαρά. Ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής για όλες τις γαλακτικές περιόδους είναι 650 λίτρα στις 239 ημέρες ανά γαλακτική περίοδο (530 λίτρα στην τυπική γαλακτική περίοδο των 210 ημερών). Προκύπτει επομένως ότι ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος ανά ημέρα είναι 3,45 λίτρα. Κατά συνέπεια οι αριθμοί αυτοί υπερβαίνουν τις παραγωγές των Λακόν και Αβάσσι. Μόνο οι αποδόσεις των βελτιωμένων Αβάσσι τείνουν να πλησιάσουν αυτές των Ασσάφ. Η μέγιστη παραγωγή παρουσιάζεται συνήθως γύρω στην 54η ημέρα, ενώ στο τέλος της γαλακτικής περιόδου η παραγωγή κυμαίνεται στα 1,5 λίτρα.

Πρόκειται για ζώα γαλακτοπαραγωγής με κυρτό προφίλ, υπερμετρικές και μακριές γραμμές. Το κεφάλι είναι μεγάλο και σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, μακρύ και με κυρτό προφίλ. Τα αυτιά του είναι μεγάλα, πλατιά και μακριά και συνήθως εμφανίζουν μια καμπύλη στην άκρη τους. Κατά κύριο λόγο δεν έχουν κέρατα αλλά δεν αποκλείεται να διαθέτουν. Το στήθος είναι μακρύ, δυνατό και μυώδες και με αρκετές φορές μακρύ τρίχωμα. Έχουν πλατύ και μακρύ κορμό με ελαφρώς τοξωτά πλευρά. Ευθεία πίσω οσφυϊκή γραμμή και πλατιά ουρά. Των θηλυκών οι μαστοί είναι συμμετρικοί με μεγάλες προς μεσαίες θηλές, τοποθετημένες στο κάτω μέρος του μαστού. Έχουν ισχυρά άκρα με μέση αναλογία μήκους προς κορμό. Οπλές συμμετρικές και σκληρές. Λευκό τρίχωμα, που σε μερικές περιπτώσεις είναι κοκκινωπό στο κεφάλι και το στήθος. Το βάρος των θηλυκών κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 κιλών, ενώ τα αρσενικά φτάνουν τα 100 κιλά.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Φάρμα Ελλάς - Πρόβατα φυλής Ασσάφ (Assaf)


Η φυλή Fresian Milk Sheep

Φυλή Fresian Milk Sheep

Η καταγωγή των φυλών προβάτων Fresian [1] είναι η περιοχή του Friesland που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής North Sea δυτικά από το ποταμό Weser στα βορειοανατολικά της Γερμανίας κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ολλανδίας και νότια στο ποταμό Schelde (Scheldt) στα σύνορα της Ολλανδίας και του Βέλγιου.

Η οικογένεια των φυλών προβάτων Fresian είναι τύπου marsh, συμπεριλαμβανομένου των προβάτων East Fresian Milk (Deutsches Friesisches Milchschaf) από την ανατολική Friessland, τη Γερμανία και από την Ολλανδία, τα πρόβατα Dutch Friesian Milk (Fries Melkschaap) από τη δυτική Friesland και το πρόβατα Zeeland Milk (Zeeuwes Melkschaap) από το νησί Zeeland. Αυτές οι φυλές είναι όμοιες στην εμφάνιση, χωρίς κέρατα και στα δύο φύλα, με άσπρο μαλλί και άσπρα πρόσωπα, αυτιά, και πόδια χωρίς μαλλί. Το πιο διακριτικό φυσικό χαρακτηριστικό τους είναι η “rat – ουρά” λεπτή και χωρίς μαλλί. Εκτυπώσεις από τις αρχές του 19ου αιώνα δείχνουν πρόβατα Fresian με “κοντή ουρά”, το οποίο δηλώνει μια σύνδεση με τις φυλές Northern European Short Tail, το Finish Landrace και το Romanov, το οποίο είναι συνεπές με την υψηλή γονιμότητα των Fresians. Το γερμανικό πρόβατο East Fresian Milk είναι η πιο γνωστή και πιο σημαντική από τις φυλές Fresian είναι η φυλή που είναι γνωστή στην επιστημονική λογοτεχνία ως “East Fresian”.Βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς σε πολλά μέρη της χώρας, ως οικιακό ζώο παραγωγής γάλακτος. Το μέγεθος του νεογνού αναφέρεται ως μέσος όρος 2.25 αρνιών με απόδοση γάλακτος 500-700 kg ανά γαλουχία, η ηψυλότερη μέση απόδοση γάλακτος που καταγράφηκε για οποιαδήποτε φυλή γάλακτος. Η παραγωγή μαλλιού είναι περίπου 4.5 kg ανά προβατίνα με καθαρή απόδοση μαλλιού 65% και λεπτότητα 50/56s//48/50s (Γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας). Το ώριμο βάρος της φυλής είναι ανάμεσα σε 150 ως 200 pounds (70-90 kg).

To East Fresian θεωρείται να είναι το πρόβατο με την υψηλότερη παραγωγή γαλακτοκομικών στον κόσμο. Είναι πολύ εξειδικευμένα ζώα και αποδίδουν ελάχιστα κάτω σε εκτεταμένα και μεγάλα κοπάδια. Ίσως δεν είναι απλή σύμπτωση ότι η περιοχή Friesland είναι επίσης η περιοχή καταγωγής της φυλής προβάτων Friesian, συμπεριλαμβανομένης του Holstein, η οποία έχει την υψηλότερη απόδοση γάλακτος από κάθε φυλή ζώων. Τα βοοειδή Friesian και τα πρόβατα East Friesian είναι όμοια σε άλλους σημαντικούς τομείς. Και οι δύο έχουν παράγει εξαιρετικές διασταυρωμένες φυλές με προσαρμοσμένες τοπικές φυλές.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Πρόβατα Τσαλαφούτας - Η φυλή Fresian


Η φυλή Awassi

Φυλή Awassi

Το Awassi εξελίχθηκε ως μια νομαδική φυλή προβάτων μέσα στους αιώνες, με φυσική και επιλεκτική αναπαραγωγή για να γίνει η φυλή με την υψηλότερη παραγωγή γάλακτος στη Μέση Ανατολή. Η φυλή είναι τύπου Near Eastern Fat–tailed. Η μέση προβατίνα έχει πάνω από 300 λίτρα ( 650 pounds) ανά γαλουχία 210 ημερών και δεν είναι ασυνήθιστο για θηλυκά να έχουν σε 210 μέρες γαλουχίας πάνω από 750 λίτρα (1625 pounds). Σε σύγκριση η γαλουχία της μέσης αμερικάνικης φυλής είναι περίπου 100 – 200 pounds ανά γαλουχία.

Η φυλή [1] είναι ήρεμη με τους ανθρώπους, εύκολα συνεργάζεται μαζί τους και αρμέγεται εύκολα. Όταν αρμέγεται με μηχάνημα, μπορεί να αρμεχτεί μέσα σε 4 – 6 λεπτά. Η φυλή έχει επίσης το πλεονέκτημα της φυσικής ανθεκτικότητας και της βοσκής. Η φυλή είναι κατάλληλη για εκτατικό σύστημα εκτροφής (βόσκηση).

Το Awassi έχει καφέ πρόσωπο και πόδια με τρίχωμα που ποικίλλει σε χρώμα από καφέ έως άσπρο. Μερικά μπορούν να βρεθούν με μαύρα, άσπρα, γκρί ή κεφάλια με σημάδια.. Τα αρσενικά έχουν κέρατα και τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν κέρατα.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Αγροτικές ευκαιρίες - Οι ξένες φυλές προβάτων στην Ελλάδα, Η φυλή Awassi