Κλωνικά υποκείμενα ροδακινιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

GF 305

Συνιστάται για αμμοπηλώδη εδάφη, που αποστραγγίζονται καλά. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς. Θεωρείται λίγο ανθεκτικότερο στο ανθρακικό ασβέστιο απ' τα σπορόφυτα ροδακινιάς. Οι σπόροι του χαρακτηρίζονται από ψηλό ποσοστό βλαστικότητάς και παράγουν σπορόφυτα ομοιόμορφα και ζωηρά.


GF 43

Συνιστάται για πηλώδη εδάφη. Είναι υποκείμενο ζωηρό (όσο και τα σπορόφυτα της δαμασκηνιάς της Ευρωπαϊκής), με καλή συμβιβαστότητα τόσο με τη ροδακινιά όσον και με τη νεκταρινιά, που παράγει δένδρα αρκετά παραγωγικά. Δεν ενδείκνυται σ' εδάφη, που προϋπήρχε ροδακινιά.


GF 1869

Είναι κατάλληλο για πολύ βαριά εδάφη και ανεκτικό στο ανθρακικό ασβέστιο. Ενδείκνυται σε εδάφη με προβλήματα επαναφύτευσης. Δίνει δένδρα μικρότερα σε μέγεθος κατά 20%, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία και πολύ παραγωγικά. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες, έχει την τάση να παράγει καρπούς μικρότερους σε μέγεθος από τα σπορόφυτα ροδακινιάς και δίνει, δένδρα μικρότερης διάρκειας ζωής απ' τα σπορόφυτα. Θεωρείται ακατάλληλο ως υποκείμενο της νεκταρινιάς.


St julien GF 655-2

Είναι κατάλληλο για σχετικά βαριά και ξηρά εδάφη και ανεκτικό στο ανθρακικό ασβέστιο. Δεν ενδείκνυται σε εδάφη, που προϋπήρχε ροδακινιά. Δίδει δένδρα μικρότερα σε μέγεθος κόμης κατά 30% και λιγότερο παραγωγικά απ' τα GF 1869 και τα σπορόφυτα ροδακινιάς. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες και παράγει καρπούς μικρότερους σε μέγεθος απ' τα σπορόφυτα. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες ροδακινιάς και νεκταρινιάς.


Pixy

Δεν παρουσιάζει ικανοποιητική συμφωνία με τη ροδακινιά, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πτωχή.


Prumus besseyi

Το υποκείμενο αυτό αν και προσδίνει ισχυρό νανισμό στις εμβολιασμένες πάνω σ' αυτό ποικιλίες ροδακινιάς και έχει πολύ καλή συμβιβαστότητα μ' αυτές, είναι ευαίσθητο κατά την εγκατάσταση των δενδρυλλίων στον οπωρώνα (ποσοστό αποτυχίας περίπου 40%). Τα δένδρα όμως, που επιβιώνουν, αναπτύσσονται κανονικά, με τυπικό νανισμό, είναι υγιή και παράγουν κανονικού μεγέθους καρπούς κατά το 2ο ή 3ο χρόνο της ηλικίας τους απ' της εγκαταστάσεως τους στον οπωρώνα. Δε χρησιμοποιείται σ' εμπορική κλίμακα.


Prumus tomentosa

Το υποκείμενο αυτό θεωρείται κατάλληλο για μερικές ποικιλίες ροδακινιάς, ως νάνο υποκείμενο. Δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς και γι’ αυτό δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση του παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Brompton

Χαρακτηρίζεται από ισχυρό ριζικό σύστημα. Θεωρείται ανθεκτικό στους παγετούς. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς και τις ποικιλίες νεκταρινιάς. Δίνει δέντρα μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε συνεκτικά και υγρά εδάφη.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.