Υποκείμενα ροδακινιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:39, 26 Ιουνίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σπορόφυτα υποκείμενα ροδακινιάς

Σπορόφυτα ροδακινιάς

Συνιστώνται για αμμοπηλώδη εδάφη, που αποστραγγίζουν καλά. Δεν ενδείκνυνται σε εδάφη που προϋπήρχε ροδακινιά. Δεν ανέχεται ασβεστώδη εδάφη με ενεργό ανθρακικό ασβέστιο πάνω από 3-4%. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σπόροι των πρώιμων ποικιλιών είναι ακατάλληλοι ως πολλαπλασιαστικό υλικό, γιατί το ποσοστό βλαστικότητάς τους συνήθως είναι χαμηλό. Τα σπορόφυτα του υποκείμενου Siberian C θεωρούνται ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες εδάφους μέχρι -11oC. Συμπεριφέρεται καλά σε ελαφρά, αμμώδη εδάφη και προσδίνει στο εμβόλιο νανισμό περίπου 15%.


Σπορόφυτα βερυκοκκιάς

Τα σπορόφυτα βερυκοκκιάς σπάνια χρησιμοποιούνται ως υποκείμενο της ροδακινιάς. Η ένωση εμβολίου και υποκείμενου στο σημείο εμβολιασμού δεν είναι πάντοτε επιτυχής, αλλά αρκετοί ροδακινεώνες αυτού του συνδυασμού έδωσαν μέτρια ικανοποιητικές σοδειές για πολλά χρόνια. Συνιστάται η χρησιμοποίηση τους, ως υποκείμενο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Σπορόφυτα αμυγδαλιάς

Τα σπορόφυτα αμυγδαλιάς σπάνια χρησιμοποιούνται ως υποκείμενο της ροδακινιάς. Είναι δυνατό δένδρα αυτού του συνδυασμού να αναπτυχθούν καλά, αλλά γενικά δε θεωρείται η συμβίωση του συνδυασμού αυτού ικανοποιητική. Τα δένδρα παρουσιάζουν συχνά νανισμό και είναι βραχύβια. Ενδείκνυνται για ασβεστώδη εδάφη. Συνιστάται η χρησιμοποίηση τους, ως υποκείμενο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Κλωνικά υποκείμενα ροδακινιάς

GF 305

Συνιστάται για αμμοπηλώδη εδάφη, που αποστραγγίζονται καλά. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς. Θεωρείται λίγο ανθεκτικότερο στο ανθρακικό ασβέστιο απ' τα σπορόφυτα ροδακινιάς. Οι σπόροι του χαρακτηρίζονται από ψηλό ποσοστό βλαστικότητάς και παράγουν σπορόφυτα ομοιόμορφα και ζωηρά.


GF 43

Συνιστάται για πηλώδη εδάφη. Είναι υποκείμενο ζωηρό (όσο και τα σπορόφυτα της δαμασκηνιάς της Ευρωπαϊκής), με καλή συμβιβαστότητα τόσο με τη ροδακινιά όσον και με τη νεκταρινιά, που παράγει δένδρα αρκετά παραγωγικά. Δεν ενδείκνυται σ' εδάφη, που προϋπήρχε ροδακινιά.


GF 1869

Είναι κατάλληλο για πολύ βαριά εδάφη και ανεκτικό στο ανθρακικό ασβέστιο. Ενδείκνυται σε εδάφη με προβλήματα επαναφύτευσης. Δίνει δένδρα μικρότερα σε μέγεθος κατά 20%, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία και πολύ παραγωγικά. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες, έχει την τάση να παράγει καρπούς μικρότερους σε μέγεθος από τα σπορόφυτα ροδακινιάς και δίνει, δένδρα μικρότερης διάρκειας ζωής απ' τα σπορόφυτα. Θεωρείται ακατάλληλο ως υποκείμενο της νεκταρινιάς.


St julien GF 655-2

Είναι κατάλληλο για σχετικά βαριά και ξηρά εδάφη και ανεκτικό στο ανθρακικό ασβέστιο. Δεν ενδείκνυται σε εδάφη, που προϋπήρχε ροδακινιά. Δίδει δένδρα μικρότερα σε μέγεθος κόμης κατά 30% και λιγότερο παραγωγικά απ' τα GF 1869 και τα σπορόφυτα ροδακινιάς. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες και παράγει καρπούς μικρότερους σε μέγεθος απ' τα σπορόφυτα. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες ροδακινιάς και νεκταρινιάς.


Pixy

Δεν παρουσιάζει ικανοποιητική συμφωνία με τη ροδακινιά, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πτωχή.


Prumus besseyi

Το υποκείμενο αυτό αν και προσδίνει ισχυρό νανισμό στις εμβολιασμένες πάνω σ' αυτό ποικιλίες ροδακινιάς και έχει πολύ καλή συμβιβαστότητα μ' αυτές, είναι ευαίσθητο κατά την εγκατάσταση των δενδρυλλίων στον οπωρώνα (ποσοστό αποτυχίας περίπου 40%). Τα δένδρα όμως, που επιβιώνουν, αναπτύσσονται κανονικά, με τυπικό νανισμό, είναι υγιή και παράγουν κανονικού μεγέθους καρπούς κατά το 2ο ή 3ο χρόνο της ηλικίας τους απ' της εγκαταστάσεως τους στον οπωρώνα. Δε χρησιμοποιείται σ' εμπορική κλίμακα.


Prumus tomentosa

Το υποκείμενο αυτό θεωρείται κατάλληλο για μερικές ποικιλίες ροδακινιάς, ως νάνο υποκείμενο. Δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς και γι’ αυτό δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση του παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Brompton

Χαρακτηρίζεται από ισχυρό ριζικό σύστημα. Θεωρείται ανθεκτικό στους παγετούς. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς και τις ποικιλίες νεκταρινιάς. Δίνει δέντρα μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε συνεκτικά και υγρά εδάφη.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Υβρίδια ροδακινιάς x αμυγδαλιάς

GF 677

Θεωρείται ως το πιο κατάλληλο υποκείμενο για ξηρά και ασβεστώδη εδάφη. Αντέχει σε ενεργό ανθρακικό ασβέστιο μέχρι 13%. Δίνει δέντρα ζωηρά και πολύ παραγωγικά. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς.


GF 557

Σαν υποκείμενο μειονεκτεί του GF 677 επειδή παρουσιάζει μικρότερη ανθεκτικότητα στο ανθρακικό ασβέστιο.


Hansen 2168

Πρόκειται για υποκείμενο που είναι κατάλληλο για ξηρά και ασβεστώδη εδάφη. Παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ροδακινιάς και δίνουν δέντρα πολύ παραγωγικά.Hansen 536

Πρόκειται για υποκείμενο που είναι κατάλληλο για ξηρά και ασβεστώδη εδάφη. Παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ροδακινιάς και δίνουν δέντρα πολύ παραγωγικά.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.